Budúcnosť ABC centra je neistá, väčšina zamestnancov dostala výpoveď

12.04.2013 Stropkov

Stropkov 11. apríla (TASR) – Budúcnosť ABC centra voľného času (CVČ) v Stropkove, ktorého zriaďovateľom je mestská samospráva, je v súčasnosti neistá. Prednosta Mestského úradu v Stropkove Ivan Kleban dnes TASR potvrdil, že väčšina z desiatich interných zamestnancov, ktorí tu v ešte v minulom roku pracovali, dostala výpoveď.

Doplnil, že jedinými zamestnancami centra bez výpovede zatiaľ zostávajú riaditeľ Martin Blaško a jeho zástupkyňa. Traja zamestnanci sú stále vo výpovednej lehote a jedna pracovníčka je na materskej dovolenke. Kleban zdôraznil, centrum bude zabezpečovať činnosť minimálne do júna, pretože deti sú nahlásené do záujmových útvarov.

Situáciu skomplikovala nová legislatíva

Podľa prednostu sa situácia v CVČ skomplikovala novou legislatívou, ktorá sa týka zmeny financovania, predovšetkým znížením normatívu. Okrem toho je problematické získať peniaze od iných samospráv, ktoré priamo dostávajú príspevok na deti od 5 do 15 rokov. Pripomenul, že veľkým problémom je financovanie mládeže nad 15 rokov, a preto stále rokujú so školami i ďalšími inštitúciami, akým spôsobom by sa mohla zabezpečiť činnosť pre túto vekovú kategóriu.

"To, či bude toto centrum fungovať aj po júni, zatiaľ nevieme definitívne potvrdiť. Všetko závisí od záujmu detí a financií. Každopádne o ďalšom osude bude rozhodovať mestské zastupiteľstvo," konštatoval prednosta. Dodal, že v Stropkove sú ešte tri CVČ, ktoré pracujú pri základných školách, ďalším je CVČ Fauna, ktorého zriaďovateľom je mesto. Okrem toho je tu aj cirkevné CVČ.

Činnosť pre tínedžerov nie je pokrytá

"Zániku pravidelnej záujmovej činnosti sa neobávame, pretože tie krúžky môžu fungovať aj na základných školách. Pripúšťam však, že od nového školského roka môže byť menej krúžkov. Negatívom zostáva, že nemáme pokrytú činnosť pre tínedžerov, ktorí sú veľmi ohrozenou skupinou," povedal prednosta.

Zabezpečenie pravidelnej záujmovej činnosti pre túto vekovú kategóriu považuje v súčasnosti za problematické aj riaditeľ ABC CVČ. Obáva sa, že o mládež nebude záujem na základných školách, pretože tie pracujú s inou kategóriu detí, a to hlavne s vlastnými žiakmi.

"Predpokladám, že keď naše CVČ zanikne, bude to mať výrazný dopad aj na organizovanie podujatí a súťaží. Mesačne sme totiž zorganizovali 16 až 20 akcií, pričom išlo o podujatia rôzneho charakteru. Otázkou zostáva aj to, ako sa podarí udržať tých asi 30 externistov, ktorí tu pracovali s deťmi," dodal riaditeľ Blaško. Zdôraznil, že ABC CVČ v Stropkove malo štyri oddelenia a v rámci svojej pravidelnej záujmovej činnosti vytvorilo v tomto školskom roku 45 záujmových útvarov, ktoré navštevovalo takmer 500 členov. Podľa Blaška približne štvrtina týchto detí má trvalé bydlisko v okolitých obciach.
 

Vyberte región